Kunskapshubb

På vår kunskapshubb samlar vi material som är fritt för er att använda och mer kommer fyllas på! Vi vill dela med oss av dessa grundläggande kunskaper för att hjälpa företag och organisationer runt om i landet med en god krisberedskap. Det känns särskilt aktuellt i nuvarande oroliga tider, då många inser behoven av att vara uppdaterade på området. 

Utbildningsfilmer

Utbildningsfilmerna är en kort grundutbildning för krishantering i arbetslivet där vi går igenom de mest centrala delarna för ledare, HR, säkerhetsansvariga och krisgrupper att ha koll på. Vi hoppas att den kan vara en bra introduktion till området.

Del 1: Introduktion

Del 1: Introduktion

Vi på BrolinWestrell vill hjälpa er med god beredskap, bedömningar och insatser vid kris – så här arbetar vi.

Del 2: Vad är en kris?

Hur definieras en kris på olika nivåer? Vi går igenom vad som utmärker kriser för individer, organisationer och samhällen.

Del 3: Tre utgångspunkter i krishantering

Ett närvarande ledarskap, tillåtelse av olika krisreaktioner och god motståndskraft är viktiga hörnstenar i god krishantering.

Del 4: Krisledningsprinciper

Vi går igenom fyra viktiga principer att bygga sin krisorganisation utifrån och följa i kris.

Del 5: viktiga punkter att beakta i krishantering

En första checklista med vilka områden ni snabbt måste säkerställa i kris, så som säkerhet och information.

Del 6: Psykologisk första hjälp

Vi går igenom hur man gör i det tidiga bemötande av individer som varit med om svåra händelser – krispsykologins HLR.

Del 7: Ledarskap

Hur ledare agerar och möter medarbetare i kris är centralt. Så här görs det bäst.

Del 8: Beredskap

Vad är god beredskap och hur säkerställer ni att ni lever upp till en sådan hos er?

Del 9: Avslut

Vi sammanfattar och ser fram emot kommande kontakt.

Vill ni ha en skräddarsydd krisutbildning hos er?

Välkommen att kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa just er. Vill ni ha hjälp med utbildningar, krisplaner, genomföra övningar eller är i behov av andra insatser – hör av er!

Böcker

Våra tre mest seniora krisspecialister har skrivit boken “Krishantering i arbetslivet” som kommit ut i en tredje uppdaterad och reviderad upplaga 2022, på Studentlitteratur förlag. I boken delar de med sig av kunskaper och erfarenheter av 15 års arbete krishantering och presenterar också evidensläget och nya rön på ett överskådligt vis.  

Målgrupp

Boken används framgångsrikt i många företag som kunskapsunderlag i krisorganisationen. Den vänder sig till de som i sitt yrkesliv kan möta personer som varit med om traumatiska upplevelser, till exempel chefer, personalvetare, säkerhetsansvariga och krisgruppsmedlemmar. Den fungerar också som utbildningsmaterial på kurser för psykologer, kuratorer, räddningspersonal och universitetsstudenter.  

Innehåll

Boken är uppdelad i före, under och efter krisen och har kapitel som krisreaktioner, ledarskap i kris, krisorganisation och psykologiska stödinsatser. I den nya upplagan har även kapitel om långdragna kriser tillkommit. Den innehåller en generös mängd bilagor med checklistor för bland annat dödsfall, arbetsplatsolyckor, tidigt bemötande och kriskommunikation.

Erbjudande

Priset för en bok är 395kr (ex moms och plus frakt). Ni beställer den lättast genom oss direkt.

Vi erbjuder gärna paketpris när ni köper flera, eller utbildningsinslag tillsammans med huvudförfattaren.

Om boken

Denna tredje upplaga av Krishantering i arbetslivet är en ambitiös sammanställning av både vetenskaplig forskning och författarnas rika erfarenhet av praktiskt arbete med kriser i organisationer, och torde vara till stor hjälp för organisationer att förbättra sin krishantering. Det finns mellan dessa pärmar mycket nyttigt att hämta för alla som är inblandade i organisationers krishantering.”  

Ur förordet av Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi, leg. psykolog och programdirektör vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, Uppsala universitet. 

Checklistor

Nedan hittar ni ett urval av grundläggande checklistor att använda i er krisorganisation, och håll utkik – för fler kommer! Här kan ni också läsa mer om vikten av checklistor och vanliga misstag.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2) står att ”Arbetsgivaren ska se till att det på varje arbetsställe finns den beredskap och de rutiner för första hjälpen och krisstöd som behövs med hänsyn till verksamhetens art, omfattning och särskilda risker. Arbetsgivaren ska kontinuerligt följa upp att rutinerna fungerar.” Vidare står också: ”Arbetsgivare ska se till att chefer och arbetsledare har tillräckliga kunskaper om krisstöd för att de ska kunna planera och organisera krisstödet på ett lämpligt sätt.” 

Det kan vara klokt för er att se över att ni lever upp till dessa krav. Vi hjälper gärna till med översyn eller lämpliga insatser för att säkerställa er krisorganisation, eller ta fram särskilda checklistor för er.

Checklista god krisberedskap

Här följer en grundläggande checklista för att enkelt kunna få en överblick över organisationens krisberedskap och avgöra om det finns behov av förbättrande åtgärder: 

  • Roller, ansvar och mandat för alla som ingår i krisorganisationen är tydliga? JA/NEJ 

  • En riskinventering är genomförd? JA/NEJ 

  • En uppdaterad krisplan, baserad på riskinventeringen och anpassad efter verksamheten finns? JA/NEJ 

  • Rutiner och checklistor för vanliga incidenter finns? JA/NEJ 

  • Uppdaterade kontaktlistor finns? JA/NEJ 

  • Chefer, arbetsledare och medlemmar i krisorganisationen har relevanta kunskaper om krishantering utifrån sina respektive roller? JA/NEJ 

  • Strategiska krisövningar genomförs regelbundet för krisorganisation och chefer? JA/NEJ 

  • Mall för dokumentation av krishantering finns? JA/NEJ 

  • Rutiner för utvärdering av krishantering och krisövningar finns? JA/NEJ

  • Larma vid behov 112 och utför nödvändiga första-hjälpen-åtgärder 

  • Bedöm behovet av och vidta direkta säkerhetsåtgärder (exempelvis bevakning, avspärrning, utrymning) 

  • Ge psykologisk första hjälp (det vill säga: skapa trygghet och lugn, underlätta socialt stöd, stärk självtillit och inge hopp – se tillhörande video) 

  • Bedöm behovet av och ge information om bland annat händelsen och vidtagna åtgärder (ge fakta, var tydlig, tala enkelt; upprepa vid senare tillfällen) 

  • Dokumentera och informera uppåt i krisledningsorganisationen, i enlighet med krisplan. 

  • Bedöm och åtgärda fortsatta säkerhetsbehov (exempelvis larm, skyddsåtgärder) 

  • Bedöm och erbjud vid behov psykologiska stödinsatser (tex avlastande psykologsamtal, gruppsamtal) 

  • Bedöm och åtgärda direkta kommunikationsbehov (både extern och intern kommunikation, inklusive ev ryktesspridning och andra mediakanaler) 

  • Bedöm möjligheten att återgå till normalläge respektive anpassning av arbetssituationen (ex ökad bemanning, anpassade uppgifter för drabbade) 

  • Säkerställ ledarskapet på plats (närvarande, ansvarstagande, empatiskt) 

  • Dokumentera och informera uppåt i krisledningsorganisationen (i enlighet med krisplan och mall för dokumentation)