HomeNyheterNyheterPer Calleberg intervjuad av TT

Per Calleberg intervjuad av TT


Per Calleberg har blivit intervjuad av TT med anledning av den nu aktuella rättegången mot Rakhmat Akilov, gärningsmannen som körde lastbilen på Drottninggatan den 7:e april 2017.
TT:s pressmeddelande har helt eller delvis publicerats av flera tidningar, bland andra:

Aftonbladet
Göteborgsposten
Sörmlands Nyheter
Omni
TT-meddelandet i Omni

I pressmeddelandet står bland annat följande:
”Rättegången kommer att väcka starka känslor till liv igen, säger Per Calleberg, legitimerad psykolog och specialiserad på att hjälpa människor i kris.
För många blir det en stark påminnare om hur det kändes den 7 april. Det väcker upp en massa rädsla och kroppsliga reaktioner med hjärtklappning och svettningar – ångest helt enkelt, säger han.
Han framhåller samtidigt att alla reagerar olika.
En grupp kommer sannolikt att tycka att det är mer besvärande och jobbigt än obehagligt, för de har lagt det bakom sig. För ganska många andra är det inte så. För dem blir det att möta ondskan, och det kan kännas väldigt tufft.
Att konfronteras med en gärningsman i rätten kan på samma gång innebära en lättnad.
Har man mött en gärningsman öga mot öga har man ofta en minnesbild av att det är en väldigt stor och skräckinjagande person – och så möter man en person som är högst medellängd och ser lite ynklig ut nästan. Så för en del är det skönt med den konfrontationen, att verklighetsanpassa minnesbilderna.
Personer som bearbetat traumat har större chans att klara förhandlingen utan stort obehag. Men viktigt är också att vara förberedd på det som väntar i rättssalen.
De som har tänkt igenom innan och föreställt sig vad som väntar har en bättre beredskap att hantera de känslor som kommer upp.
TT: Dom väntas före midsommar. Vad betyder det för de drabbade?
En sån här attack triggar en känsla av att världen är farlig, människor opålitliga och att vad som helst kan hända. När personen blir dömd återupprättas tilliten till samhället. Man ser att rättvisa har skipats, att ingen kommer undan med att göra något sånt här, att världen inte är totalt oförutsägbar och orättvis. För en del har det en närmast terapeutisk effekt – att nu kan jag lägga det här bakom mig och gå vidare.”